Kemaskini Julai 14, 2012

Kemaskini seterusnya untuk hari ini, Sabtu. Entri ini bermula di Perpustakan INTEC di Seksyen 17, Shah Alam. Kali ini, banyak videos (commencement speech, TED talks). Shall we?

Kemaskini Julai 14, 2012
1. E.O Wilson: Advice to young scientist
2. Rives: Reinventing the Encyclopedia game
3. Pranav Mistry: SixthSense technology
4. J.K Rowling speaks at Harvard Commencement
5. How Vaultpress saved my blog
6. Adding wmode transparent to WordPress media embed
7. Race to Nowhere – Trailer
8. Yuri Gagarin orbital flight – First Orbit
9. MIT Admission: Applying sideways
10. American education system failing needs revamping
11. Academic inflation – Master Degree in hairdressing
12. Thinking about academic inflation 

Alhamdulillah, aku berada di tempat yang mempunyai internet yang laju, tiada orang yang ramai dan tidak ada masalah dengan bandwidth capping. So, aku pun download beberapa educational-related videos yang aku jumpa dalam TED Talks dan YouTube.

Item 1 -3 tuh aku ambil daripada TED Talks, paling aku tumpukan perhatian ialah pada item nombor 2, sebab aku ni future will-be scientist, soon. Item 3, aku dah ada dulu tapi low-res. Aku download balik, sekali dengan embedded english sub.

Item 4 pun best tapi takder transcript dan takder english sub. Agak sukar nak faham tapi boleh je nak follow up. Item 5-6 agak teknikal, dan berkaitan dengan WordPress. Item 7 pasal pendidikan dan tekanan yang dihadapi oleh students di Amerika, filmed by a mother. Nak download full movie tapi tak jumpa. Sedih.

Item 8, video pasal first orbit flight by Yuri Gagarin. Bosan, dan aku tak download. Cuma tengok sikit-sikit je. Tak sampai separuh pun sebab panjang gila video ni.

MIT Admission, item nombor 9. Macam best kot nak baca. There are no special ways to enter the MIT. Haha. Item 10-12 itu pasal academic inflation. Berat sikit kot nak baca. Apa-apa pun, sekian terima kasih.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s