Sunday STAR, 24 June 2012

Entri kali ini, versi paper pull out. Aku nak pull out beberapa interesting content dalam Sunday STAR ni dan aku kira sebagai pull out yang paling tebal pernah aku buat (termasuk sekali dengan special Sunday contents). Di sini, aku cuma menumpukan kepada 5 isu penting sahaja dan salah satu daripada isu yang masuk di dalam NightlyLibrary ni aku akan port masuk ke NightlyArt.com, insya Allah.

First of all, focused content untuk Sunday STAR ialah road safety dan juga parking lot safety. Dengan ini, aku akan kongsikan beberapa countermeasure yang penting, khususnya untuk perempuan.

Pertama sekali, jika anda pemandu kereta, dan sedang bergerak ke tempat parking kereta, kunci kereta anda merupakan panic button. I mean, kan pada setiap kunci kereta paling-paling murah pun mesti ada 2 button kan, 1 nak lock/unlock pintu, satu lagi continuous alarm kan. So, the continuous alarm tuh laa panic button, attention drawer tuu.

Then, bila threat arise, boleh juga menyorok atau berguling ke bawah kenderaan. Aku tak tahu praktikal ke tak cara ni, tapi aku fikir susah jugak laah untuk mana-mana pencuri/peragut nak tarik kita keluar kan. Lain-lainnya ialah belajar seni mempertahankan diri yang efektif.

Dicadangkan dalam artikel ini ialah seni mempertahankan diri dari Israel iaitu Krav Maga. Lain-lain, bawak pepper spray bersama dan juga ball point / needle point pen, dan pastikan senang nak capai pada waktu-waktu kritikal, bukannya letak dalam beg tangan.

Adehh, dimuatkan juga oleh editor Sunday STAR ni pasal kes couple. Perempuan dalam artikel ni pada pendapat aku, menerima tekanan dan juga emotionally-abused oleh partner dia. Ye lah, dia yang pi confess dulu then laki tuh hold confess dia. Tak ke gantung tak bertali, secara literal nye?

Haha, nak tau secara detail, cari laah Sunday STAR ni sampai jumpa. Aku taknak citer lebih-lebih hal ni. Woha!

Terima kasih banyak-banyak kepada Tun Mahathir sebab dialah perintis kepada berjayanya Look East Policy Programme. Erm I mean, hari ni MARA dan JPA taja malaysian students pergi ke dua negara di sebelah timur itu antaranya Jepun dan Korea untuk belajar culture diorang.

Ye lah, dua-dua negara ni kan bangkit dengan lajunya setelah kalah dalam perang. Contoh mudah, Jepun kalah dengan British. Masih ingatkah siapa dia Enola Gay, apa itu project Manhattan serta letupan di Hiroshima dan Nagasaki? Harap-harap ingat. Kalau tak ingat, sila research.

Hahahahaha !! Gelak besar aku bila nampak artikel ni dalam The STAR. Surely aku mark awal-awal page ni (ye, anda boleh nampak marking warna biru 2 petak kecil kat atas huruf “H” pada perkataan “hits” tu).

Artikel ini, aku rasa ia lebih kepada laporan. Laporan tentang tingkah laku kanak-kanak muda bawah umur (sekitar 12 tahun) yang sudah ber-couple bagai siap boleh duduk atas riba dan suap aiskrim bagai. Bila aku baca, aku teringat kepada junior-junior aku. Adehh, mostly mereka ni sudah couple.

I, sincerely, don’t know what’s wrong with them. I do not simply reject the fact that human need the opposite sex gender as their partner and I also do not reject the importance of love in all means. Tapi tapi, sudah lovey-dovey gila babi ni, salah besar kot.

Akan aku ulas lebih lanjut, in details, tentang pendapat aku berkaitan dengan hal sedemikian ini.

Last but not least, senarai buku yang top dan juga bestseller. Aku memilih genre non-fiction sebab ia pembacaan yang membina dan mengukuhkan pemikiran ke tahap yang lebih baik dan bagus. Bukan apa, kalau nak baca bahan bacaan fiksyen, boleh je cari di Wattpad atau Fanfiction atau Fictionpress. Lagipun, baca buku fiksyen rugi, baik cari buku yang berkaitan dengan motivasi, gerak pemikiran dan sejarah.

Sekian, terima kasih. Laporan aku sudah siap. Maka aku boleh rehat, like a boss !

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s