Jews, Kingston DT108 dan Strategi Ramadhan

Masa untuk “bagi makan” pada NightlyLibrary ni. Okay, hari ni nak share beberapa links yang sudah aku simpan kat dalam Xmarks aku ni. Sila bersedia dengan pen dan kertas dan pensel (jika perlu)

Let the solstice begin, now !

Dr Kamal Helbawy
1. Who is a Jew, and who isn’t?

Satu sahaja daripada Dr. Kamal Helbawy, iaitu seorang ilmuwan Islam dalam bidang “comparative religion” atau dalam bahasa melayunya ialah “perbandingan agama”. Dia mendefinisikan siapa itu yahudi dan siapa itu kristian. Boleh dikatakan bahawa aku bersetuju dengan pendapat dia. Senang dah mudah nak difahami.

Langit Ilahi
1. Motivasi Ramadhan – Jadikan kali ini lebih berstrategi

Terima kasih kepada Team Langit Ilahi di atas perkongsian ilmu tentang cara-cara untuk kekal istiqamah dalam menjalani dan berbuat ibadat pada bulan ramadhan, iaitu dengan lebih berstrategi agak tidak lelah dan letih. Terima kasih sekali lagi di atas tips dan tricks itu.

Review
1. Kingston DT108

Pendrive ni lawa dan cool (sila rujuk gambar di atas). Harga dia kurang daripada RM20 untuk 8GB kalau tak silap (aku check dekat Lazada). Insya Allah ada masa aku akan beli untuk disimpan dijadikan koleksi. Kalis air dan tahan tekanan tuu.

OMG Ubuntu
1. Enter the Ubuntu App Creation

Tidak ada apa-apa yang menarik pada teks, tapi menariknya entri ini ialah videos yang dikongsi oleh Team OMG Ubuntu ni pasal cara-cara nak buat apps untuk Ubuntu termasuklah sekali dengan integration untuk Unity. Aku nak download kot kesemua sekali video yang berkaitan, buat koleksi. Lain kali boleh distribute kepada orang ramai.

Special : Videos from YouTube
1. Soal jawab agama bersama Ustaz Azhar Idrus
2. on{X} : Automate your life
3. HZO waterblocking technology : Demo
4. Anti-smoking ads : Best ever from Thailand
5. Why do YouTube Video freeze at 301 ?

Item nombor satu tuh, aku tak tahu bila nak download. Satu jam, itu yang menyebabkan aku sedikit malas nak download. on{X} tuh apps daripada Microsoft punya, untuk Android devices (lol, android dan Microsoft). HZO waterblocking technology tuh cun. Dia gunakan Nanotechnology untuk halang air dari “sentuh” papan litar cip elektronik.

Anti-smoking ads tuh iklan rokok yang terbaik pernah aku tengok. Thailand punya iklan memang best, dari dulu lagi aku duk layan jarang-jarang iklan diorang ini. Item nombor 5 tuh, saje aku bookmark sebab ada something special dengan diorang semua tuu. Haha.

Sekian, terima kasih.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s