CHIP Magazine, Jun 2012

Drafted in a piece of paper for a such long time, sekarang ni aku share secara kasar apa yang aku jumpa kat dalam CHIP Magazine yang aku beli dekat Pustaka Seri Intan bulan ini. Ye, isu bagi bulan Jun 2012.

So, memandangkan aku cakap nak share content majalah ni secara kasar, maksudnya tiadalah links yang akan aku sertakan sekali dalam magazine ni. Ahh, Google je keyword yang berpatutan mesti jumpa punya lah, insya Allah.

1. History of the Internet Meme : Aku jumpa meme yang tak pernah aku baca sebelum ini, ialah featured in The Simpsons yang mana ayatnya berbunyi : “I, for one, welcome our insect overlord“. Aku test guna kat Facebook.

2. Game Review : Salah satu game yang masuk dalam review kali ini ialah Minecraft. Aku ingat nak beli laah game ini sebab aku tengok macam game yang harga dia murah tapi lol… lebih kurang je aku check harga dia dengan Diablo 3 (aku check dekat Amazon). Diablo 3 harga dalam RM90 something, kalau Minecraft ni harga dalam RM80 something. Ntah, aku rasa macam betul dah.

3. They Mythbuster : Mythbuster ni selalu awesome dengan hasil “kajian” diorang. Kali ini, featured in CHIP magazine is the differences between Air Cooling and Water Cooling for the computer. Nak tahu result, sila baca sendiri. Aku tak nak spoil. Haha.

4. Websocket : Ahh, aku tak reti nak terang secara bagus tapi secara kasarnya ialah adalah protokol penghantaran data antara server dengan client yang lebih laju dan menjimatkan. Try check dalam Wikipedia, dan sila untuk fahami nya. Woha!

5. Diaspora, the better Facebook : Pernah dengan pasal Diaspora? Isu pasal privasi pengguna dalam Facebook beberapa bulan (atau tahun) dahulu menjadi isu yang agak sensitif, lepas tuuh keluar laah bermacam-macam alternatif yang lain seperti Diaspora. Ehh, ini sudah mengingatkan aku kepada The Millat Facebook.

6. Internet Exchange Node, Internet Nodes (Internet Exchange Points – IXPs) : Ini, aku tak tahu nak tulis macam mana. Sila Google sendiri, atau rujuk pada the all-knowing Wikipedia.

7. Content and data Piracy : Cover story untuk CHIP magazine bagi isu June 2012 ni. Antara quote yang aku suka dengar ialah “Not being a pirate is still hardly possible“. True. Contoh mudah, MP3 songs. You can easily transfer the legal content by using Bluetooth in handset, or USB mass storage (or simply “Pendrive“).

8. Armageddon Calibre Glove : Ini cuma perhiasan perkakasan buat gamer, iaitu sarung tangan. Haha, aku ingat macam nak beli gak satu sebab nak pakai (takkan nak buat lap lantai pulak). Nampak bergaya sikit, walaupun cuma bermain game Maplestory. Haha.

9. nVidia Kepler dan MSI TwinFrozr : Bab ni pun aku taknak cakap panjang, sila Google sendiri. Amalkan sistem “tidak suka akan spoonfeeding“. Bukan aku kedekut, tetapi tidak semuanya “senang dan percuma” kan kan?

10. Health Click @ Online : CHIP magazine menyenaraikan beberapa laman web yang berkaitan dengan kesihatan, antaranya Earthclinic.com dan juga WebMD.

11. Supercharge your android : Ini pasal supercharge script yang boleh “ditanam” pada android untuk jadikan device tuh lagi responsive. Aku nak try pun takut. Boleh tengok-tengok dulu di XDA forums. Selain itu, diperlukan juga BusyBox dan Script Manager app pada device tuh, dan semestinya rooted android device.

Sekian terima kasih. 11 items itu aku rasa cukup banyak, dan cukup berinformasi untuk kita semua. Aku boleh katakan bahawa CHIP magazine ni lagi bagus dari segi content berbanding dengan PC.Com magazine dan semestinya lagi jauh best daripada MajalahPC (oleh Karangkraf).

Apa-apa pun, sekian terima kasih buat sekali lagi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s