Ubuntu roundup and Paypal

2 dah tak nampak tulisan aku kan? Yes, busy sikit dengan proses finishing untuk aku punya Ubuntu 12:04 LTS, yang baru sahaja siap configured walaupun tak semua siap sepenuhnya. sudo apt-get upgrade aku tak run lagi, tapi basically dah boleh pakai dengan tenang dan bersahaja.

Selepas install, aku fikir wajib refer kepada beberapa online guides (OMG Ubuntu, Webupd8 and so on) untuk proses ‘finishing‘ pada Ubuntu installation ni. Erm pendapat aku, Ubuntu 12:04 LTS ni bagus dan stabil sehingga kini. Like a pro.

‘Finishing’ Guides
1. 25 things I did after installing Ubuntu 12:04 LTS
2. 10 things to do after installing Ubuntu 12:04 LTS
3. Things to tweak after installing Ubuntu 12:04 LTS
4. Grub Customizer
5. Apache Mysql and PHP
6. Get rid of internal sytstem error Apport

Just a simple tips and advice, kalau install LAMP dalam Linux tuh, tolong jangan lupakan sama itu vsftpd ataupun PureFTPd. Grub Customizer tuh, aku perlu sebab nak tweak sikit masa boot/startup. Sekian untuk Ubuntu, selamat mencuba.

By the way, kalau dah start pakai Linux, kita akan matang dengan masalah yang mencerdikkan kita dalam berkomputer. It is a fact, aku masa mula-mula pakai Linux back in 2008, 4 kali aku format PC aku dalam masa 2 hari, sebab silap setting sama itu mount point.

Paypal – Tips and Guides
1. Link your Maybank Debit Card to PayPal
2. How to use PayPal : Basic and Beyond

Dengan sukacitanya bahawa aku nak maklumkan bahawa, pada pagi ini aku dah siap verify-kan PayPal aku setelah aku berjaya dapatkan ‘Expuse Code‘ daripada Paypal. Kini aku dah boleh start shopping online, tapi still aku ada masalah dengan account Maybank aku.

Pagi-pagi ini, aku kena pi ke Maybank untuk register MSOS dan TAC. Kemudian, kerja aku selesai dan aku boleh top up sikit duit dalam Maybank itu untuk start buat kerja-kerja. Insya Allah kalau sempat, maybe aku akan tulis entri pasal “Remaja, Bank dan Duit” di NightlyArt the Official.

Project Management
1. ProjectFork – Joomla

Tak ada apa-apa yang special, aku cuma test projectFork pada Joomla untuk ganti Collabtive, tapi sayangnya Collabtive lagi awesome dan cool berbanding projectFork. Cuma aku rimas sebab takder fungsi export import data je pada Collabtive ni, sehinggalah aku sedar bahawa kacang sahaja nak migrate dan config file yang terlampau amat simple.

Sekian, terima kasih.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s