Akta baru pengguna internet, dan useful items

Pagi ni buka sekejap blog Keithrozario (aku dengan, blog ni outperformed Amanz Media dalam contest DiGi baru-baru ni). Aku baca 2 artikel, so aku nak kongsi nak kongsi kat sini apa yang aku telah baca tadi. Satu artikel pasal “Evidence Act Amendement” yang kecoh baru-baru ni, dan satu lagi “Crowdsourced vs Expert reviews“.

Keithrozario’s blog
1. Evidence (Amendment) (No. 2) Bill 2012 Takes Effect
2. Crowdsourced reviews are better than Professional critics

Aku suka baca yang first tuh, sebab vocab aku ada sedikit penambahan di situ. Lagipun, ayat-ayat dia best dan sarcastic. Contohnya …?!

What if the blog were named, NajibRazak.org.

What if I posted really nasty stuff on the blog, like “Saya sebenarnya …sokong Lim Guan Eng“.

There’d be no way to trace the blog to me, but poor Najib would be deemed to own the blog and be made responsible for the post?

Memang tepat kena kat atas kepala. Berdasarkan apa yang berlaku, ramai orang (pro-opposition) beranggapan bahawa akta ni, mainan dan senjata politik. Aku, bila first dengar, pun fikir macam tuh. Takpe, kita tunggu lah nanti.

Useful pages
1. Malaysian Universities
2. USAPPS
3. SAT
4. ReCom.org
5. Malaysia Students
6. American Degree Program – LYN

Antara URLs yang penting, dan aku akan sediakan folder khas untuk simpan diorang. Terutama sekali data tentang American Degree, SAT dan juga TOEFL. Kita sebagai students, kenalah pandai cari dan menghargai free resource yang ada di internet, like a boss !

Forum
1. [ubuntu] Merge files into a single pdf
2. [ubuntu] Excellent front-end PDF Chain to combine multiple PDF files
3. Upgrading and Overhaul a Desktop PC
4. Jupiter Applet
5. ATI/AMD and nVidia
6. Iptables – Fariz Luqman
7. Chameleon Theme Reply Container

Dulu-dulu aku duk cari cara-cara nak main-main dengan PDF files kat Ubuntu. Nak convert ke dalam PDF senang je. Jupiter applet tuh, ada kaitan dengan power-saver mode pada Ubuntu. Chameleon tuh, WordPress theme dari ElegentTheme.

Hajatnya, aku nak post lagi pasal SmartStudy Osman Affan & Bahan bacaan aku pasal “Hikmah yang tercicir“. Nak buat macam mana, tak sempat sebab kepala aku ni sedikit sakit dan badan sedikit letih.

Insya Allah, ada masa aku letak kat sini !!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s