Creativity, Montessori, Wonton Man dan Rules

Macam biasa, aku dahagakan bahan bacaan. Setiap bahan bacaan itu terkandung padanya informasi dan ilmu yang sangat besar. Tak perlu belanja banyak pun sebenarnya, cuma tahu mana nak Google, mana nak highlight keyword, then dapatlah.

Pagi Isnin, 11 Jun 2012, aku berjaya habiskan beberapa laman web yang bagus untuk menjadi sumber bacaan. Antaranya berkaitan tentang “Distractions and the Creativity Generated“, “Montessori – Child Education Model“, sedikit permainan bahasa dalam “Wonton Man” dan “The Brain Rules“.

Aku mulakan dengan fakta bacaan yang dah lama aku bookmark terlebih dahulu ye.

Montessori & Academic Advantages
Saiful Islam : Berhenti ‘Belajar’. Bermainlah !
Montessori Kids : Academic Advantege?
Montessori : The science behind the Genius [Amazon]

Terima kasih banyak-banyak kepada Ustaz Hasrizal (Saiful Islam) sebab introduce aku dengan Montessori – Kids learning model ni. Ia agak coherence dengan pembacaan aku terhadap akhbar “The Star” baru-baru ini. Check sini.

Link ke [Amazon] tuh, buku sebenarnya. Ada peluang, aku nak beli insya Allah. I’m the “Hunter of Books” now.

How Brain Works
Your best creative time is not ….
Brain Rules by John Medina (Main Page)
Brain Rules by John Medina – Introduction
Brain Rules by John Medina [Amazon]

Aku dulu… dulu-dulu lah, pernah ada simpan cita-cita nak jadi Neuroscientist, sebab bidang kaji otak ni cool, takkan kehabisan fakta dan kajian. Dari mana dapat inspirasi tuh? Daripada Tsukumo Ryusuke dalam jDrama Mr Brain.

Macam biasa, buku tuh aku rasa macam nak beli. Simpan angan-angan ni, nanti sampai kat Kuala Lumpur, boleh cari dan curi. By the way, Scientific American ni website yang best.

Language
The Wonton Man

Surat khabar The Star ni, bagus. Sekian, terima kasih.

Lain-lain
Agenda Tarbiyah vs Cita-Cita Siasah
Ubuntu developers discuss the future of graphic drivers

Aku lihat, kadang-kadang, pembacaan berat itu perlu supaya nak matangkan lagi darjah kekerapan minda untuk memperhalusi data dan fakta. Biar matang berfikir. Kita kan masih muda. Muda ini lah senjata !

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s