Sains Sosial, Akademik dan LifeHacker

Apa yang aku faham, terlalu lama aku tidak menulis artikel-artikel yang serius di NightlyArt. The truth is, aku agak sukar untuk allocate masa untuk menulis artikel kerana… ahh, daya pemikiran tajam perlu digunakan pada tahap hampir maksima (ayat aku terlalu skema lah).

Sekarang ni juga, aku dan beberapa orang kawan-kawan sedang working on a project, a nationwide project I could say. But, mari tengok dulu senarai bookmarked items (URL) yang berguna hari ni.

American’s Education Dilemma

Saiful Islam
Sains Sosial Untuk Memenangkan Islam

Ini artikel yang menyentuh isu mindsetting masyarakat. Seperti biasa, untuk baca artikel di SaifulIslam, sila sediakan air secukupnya. Panjang, dan dalam maksud.

Apakah setiap kali gerakan Islam di mana-mana bahagian dunia kalah di dalam pilihanraya maka ia mesti berpunca daripada penyelewengan pemerintah dalam mengendalikan proses pengundian semata-mata?

By the way, sila baca artikel ni sampai habis, jangan sekadar faham-faham permukaan dengan apa yang aku quote. Harap maklum !

 LifeHacker
The 10-Minute Hack
Why distractions can be actually good for creative thinking
Learning a second language can boost up your brain

Jangan tertipu dengan perkataan “hacker” di situ. LifeHacker bukanlah sekadar tempat untuk cakap-cakap teknologi tapi tempat untuk tips dan motivasi dan perancangan hidup. Sekian.

By the way, “10-minutes hack” itu bagus, dan “Learning a second language” pun bagus.

USnews
American’s Education Problem Isn’t Money

Erm, no comment yet, sebab tak habis lagi baca ni.

Dr. Pagavalan
For Future Doctors
My MMA Article
A doctor too many 

Koleksi artikel-artikel mengenai kedoktoran daripada Dr. Pagavalan. Memang teramat bagus, dan dia turut menyokong bidang biotechnology sebagai bidang yang sepatutnya menjadi bidang pilihan.

Bioinformatics is something new. It is basically IT in biology. Main place of work is in research field. Biotechnology is still a developing field in Malaysia, Thus I am not in a position to say what will happen in the future. If you do get a well recognised degree then you may be able to get a job in a good pharma company

If you were to do biotechnology, please do it in an internationally recognised university. Our local degree in biotechnology is hopeless. Biotechnology is a growing field in the future

Biotech

Okay, that’s all.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s