Sunday STAR, 24 June 2012

Entri kali ini, versi paper pull out. Aku nak pull out beberapa interesting content dalam Sunday STAR ni dan aku kira sebagai pull out yang paling tebal pernah aku buat (termasuk sekali dengan special Sunday contents). Di sini, aku cuma menumpukan kepada 5 isu penting sahaja dan salah satu daripada isu yang masuk di dalam NightlyLibrary ni aku akan port masuk ke NightlyArt.com, insya Allah.

First of all, focused content untuk Sunday STAR ialah road safety dan juga parking lot safety. Dengan ini, aku akan kongsikan beberapa countermeasure yang penting, khususnya untuk perempuan.

Read More »

Advertisements

Content Filter, Manji dan Privacy

Datang lagi update untuk hari ini bagi NightlyLibrary milik aku ni. So, aku ada terbaca beberapa artikel menarik di laman BBC (in fact, tak baca sampai habis pun lagi) dan juga sartu artikel menarik mengenai “problems with dissenting views” dan juga “online and social privacy“.

So, sediakan minda yang sedar dan sedia sebelum mula terjah koleksi aku.. woha !

Read More »

CHIP Magazine, Jun 2012

Drafted in a piece of paper for a such long time, sekarang ni aku share secara kasar apa yang aku jumpa kat dalam CHIP Magazine yang aku beli dekat Pustaka Seri Intan bulan ini. Ye, isu bagi bulan Jun 2012.

So, memandangkan aku cakap nak share content majalah ni secara kasar, maksudnya tiadalah links yang akan aku sertakan sekali dalam magazine ni. Ahh, Google je keyword yang berpatutan mesti jumpa punya lah, insya Allah.

Read More »

Ubuntu roundup and Paypal

2 dah tak nampak tulisan aku kan? Yes, busy sikit dengan proses finishing untuk aku punya Ubuntu 12:04 LTS, yang baru sahaja siap configured walaupun tak semua siap sepenuhnya. sudo apt-get upgrade aku tak run lagi, tapi basically dah boleh pakai dengan tenang dan bersahaja.

Selepas install, aku fikir wajib refer kepada beberapa online guides (OMG Ubuntu, Webupd8 and so on) untuk proses ‘finishing‘ pada Ubuntu installation ni. Erm pendapat aku, Ubuntu 12:04 LTS ni bagus dan stabil sehingga kini. Like a pro.

Read More »